Asbest
Asbest is een natuurlijk materiaal. Feitelijk is asbest de verzamelnaam voor meerdere in de vrije natuur voorkomende mineralen. Het is opgebouwd uit bijzonder kleine vezels, onzichtbaar voor het blote oog. De vezels zijn in twee groepen te vedelen: spiraalvormige en rechte vezels. Dit onderscheid is alleen te herkennen bij ruwe asbest. Eenmaal verwerkt, en dat is in vrijwel alle toepassingen het geval, kan alleen nog in een laboratorium worden uitgezocht om welke vezels en dus welke asbest het gaat. Asbest wordt gewonnen op locaties over de gehele wereld, zoals in Zuid-Amerika en Rusland, maar bijvoorbeeld ook in Canada. Er zijn wereldwijd zelfs dorpen en steden naar het materiaal genoemd.
Toepassing van asbest
Asbest werd al door de Romeinen gebruikt, met name vanwege de eigenschap van onbrandbaarheid. Het werd in kleding verwerkt dat werd gebruikt bij aanvallen met brandbommen. In de Eerste Wereldoorlog werden de vezels zelfs in de filters van gasmaskers gebruikt. Tot eind jaren '70 is het spuitasbest gebruikt in de scheepsbouw voor isolatie en brandwerendheid. Tot ver in de jaren '80 van de vorige eeuw is asbest gebruikt in de bouw. Sinds 1993 mag asbest niet meer in Nederland worden gebruikt. Je vindt asbest onder andere nog veel als asbestcement verwerkt tot golfplaten, rioolbuizen, leien daken of bloembakken. Je vindt het in oudere vloerbedekking, systeemwanden, gevelplaten, ventilatiekanalen en afvalstukken uit asbestcementfabrieken werden gebruikt om wegen mee te verharden. Het sterke, slijtvaste, isolerende, brandwerende en goedkope asbest leek een ideaal materiaal voor ongekend veel toepassingen.
Als u asbest wilt laten verwijderen, vraag dan hier gratis een aantal offertes op van specialisten bij u in de buurt.
Asbest en gezondheid
Asbest kan schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. De schadelijke effecten van asbest zijn al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw bekend en er is steeds meer en meer bekend geworden over de negatieve kanten van asbest. Het zijn de vezels die het probleem vormen. Deze kunnen door inademing in het lichaam komen en verschillende ziektes veroorzaken, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom. Asbestvezels komen pas in de lucht wanneer het verwerkte asbestmateriaal wordt beschadigd. Dit kan bij een verbouwing of sloop van een gebouw, maar ook bij bijvoorbeeld een brand. Probleem is dat de ziekteverschijnselen van asbest zich pas tientallen jaren na de blootstelling aan asbest laten zien. Vaak is het dan te laat, en zo sterven zelfs in Nederland nog altijd meer dan duizend mensen per jaar aan de gevolgen van asbest
Asbestverwijdering
Moet alle verwerkte asbest dan worden verwijderd? Dat zou wel het beste zijn, maar alle asbest zomaar verwijderen lijkt onmogelijk. Alleen in Nederland zijn naar schatting nog miljoenen kilo's verwerkt in gebouwen. In sommige gevallen is het beter om asbest te laten zitten waar het zit. Zolang het onbeschadigd en in goede conditie is, is er namelijk geen of te verwaarlozen gevaar. Er komen geen vezels vrij en dat zijn juist de boosdoeners. Gaat u in een ouder gebouw verbouwen of (deels) uw pand slopen, dan is het verstandig het pand door een gespecialiseerd bedrijf te laten controleren op aanwezigheid van asbest. Het is verboden om zelf asbest te verwijderen. Dit mag alleen door gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven gedaan worden. Immers bij beschadiging van het materiaal komen vezels vrij en die kunnen grote schade aan milieu en gezondheid toebrengen.
Prijzen van asbestverwijdering
Het verwijderen van bijvoorbeeld asbesthoudende golfplaten (tot zo'n 10 m2) kost al snel meerdere honderden euro's. Bij grotere daken, vanaf ruim 50 m2, wordt veel met een prijs per vierkante meter gerekend. U kunt rekenen op zo'n 10 tot 15 euro per vierkante meter. Moet er asbesthoudend materiaal worden verwijderd uit een ruimte, dan wordt deze ruimte vaak afgezonderd van de rest van het gebouw zodat vezels zich niet kunnen verspreiden. Het opruimen van een ruimte kost al snel 1.000 euro. Het is moeilijk om vaste prijzen van asbestverwijdering te noemen. De prijzen van asbestverwijdering hangen af van onder andere het type asbest, de toepassing waarvoor het is gebruikt, de omvang en hoeveelheid van het asbest en nog veel meer factoren. Laat u daarom goed adviseren door een expert en zeker niet zelf aan de slag. Wist u trouwens dat in de periode van 01 maart 2013 tot 01 maart 2014 over veel kluswerkzaamheden, waaronder asbestverwijdering, slechts 6% in plaats van 21% BTW hoeft te worden betaald? Dat is interessant voor uw prijzen van asbestverwijdering!